המאכל 'הכי קטלני בעולם' הורג יותר מ 200 אנשים בשנה – אבל מיליוני אנשים ממשיכים לאכול אותו

עבור רובנו, אוכל הוא עניין של הזנה, טעם והנאה. אבל עבור מיליונים ברחבי העולם, ארוחה פשוטה יכולה להפוך לקטלנית.

האם הייתם אוכלים משהו שיכול להרוג אתכם? עבור רוב האנשים, אוכל הוא עניין של הזנה, אבל ברחבי העולם, מזונות מסוימים מגיעים עם סיכון ממשי למוות – ובכל זאת אנשים ממשיכים לאכול אותם. בואו נסתכל על 10 מהמזונות המסוכנים ביותר על פני כדור הארץ ומדוע אנשים עדיין אוכלים אותם.

מוצר בסיסי עשיר בציאניד
קסאווה אולי נראית כמו פקעת תמימה, אבל שורשיה ועליה מכילים גליקוזידים ציאנוגניים, שמתפרקים לציאניד כאשר הם נצרכים גולמיים או מעובדים בצורה לא נכונה. זה יכול להוביל להרעלת ציאניד, ולגרום לזפק, שיתוק ומוות.

על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO), הרעלת קסאווה הורגת כ-200 איש בשנה, ו"מזכה" את ירק השורש בתואר "המזון הקטלני ביותר בעולם".

Shutterstock

למרות שזה מסוכן, הקסאווה היא גלגל הצלה ליותר מ-800 מיליון איש בכ-80 מדינות, כך מדווח ארגון הבריאות העולמי. היא עמידה לבצורת, קלה לגידול ומספקת פחמימות חיוניות. כאשר מעבדים אותה נכון – השרייה, התסיסה, המיובשת או הרתחה – רמות הציאניד יורדות, מה שהופך אותה לבטוחה לאכילה. עבור רבים, זו אינה בחירה – זהו הכרח להישרדות.

מעדן קטלני
פוגו, המעדן היפני, עשוי מדג נפוח, המכיל רעל שהוא "קטלני פי 200 מציאניד", מדווח ה-BBC. "הרעלת טטרודוטוקסין תוארה כ"מהירה ואלימה", תחילה קהות סביב הפה, אחר כך שיתוק, ולבסוף מוות. הסועד חסר המזל נשאר בהכרה עד הסוף. אין תרופת נגד."

משרד הבריאות היפני מדווח כי כ-50 בני אדם (בעיקר חובבים ודייגים) מורעלים מדי שנה, עם מספר מקרי מוות.

למרות הסכנות, ביפן, דג הבלוף (פוגו) הוא מעדן, המוגש לעתים קרובות כסשימי או בסירים חמים. רק שפים מאומנים היטב ובעלי רישיון רשאים להכין אותו, תוך הקפדה על הסרת החלקים הרעילים (כבד, שחלות ומעיים) בזהירות. תחושת העקצוץ הקלה מרעלים שיוריים מוסיפה לקסם, והופכת את הפוגו לחוויה מלהיבה עבור נוטלי סיכונים.

רעלן נסתר
כוכב הים מכיל רעלנים שאינם מזיקים לרוב האנשים, אך קטלניים עבור אלו הסובלים ממחלת כליות. אצל אנשים שנפגעו, הרעלן מצטבר, מה שמוביל להתקפים, בלבול ואף למוות. התסמינים יכולים להופיע תוך שעות, החל משיהוקים, הקאות או חולשה.

אם הכליות שלכם בריאות, כוכב הים בטוח לחלוטין לאכילה. הפרי, שנראה כמו כוכב צהוב בעל חמש נקודות, הוא בעל הנאה גדולה מאוד בזכות טעמו המתוק-חמצמץ ותכולת ויטמין C הגבוהה שלו. WebMD מסביר שהפרי מלא בנוגדי חמצון, מה שהופך אותו לנוגד דלקת מעולה, ובאשלגן, "מה שמוריד את הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי".

מתוקים עם ליבה קטלנית
גלעין דובדבן וזרעי תפוח מכילים אמיגדלין, תרכובת שהופכת לציאניד בעת כתישה או לעיסה. בכמויות גדולות, הדבר עלול לגרום לסחרחורת, בחילות, בעיות נשימה ואף למוות.

בעוד שהפרי עצמו בטוח, אין לכתוש או לצרוך את הגלעינים. בליעת גלעין דובדבן שלם לא תזיק לכם, אך שבירתם משחררת רעלים.

תוספת רעילה
כאשר תפוחי אדמה ירוקים נחשפים לאור, הם מייצרים כלורופיל, שאינו מזיק לחלוטין. אך Healthline מזהירה כי "זה יכול גם לעודד ייצור של תרכובות מסוימות", כמו סולנין ש"יכולות להיות רעילות לבני אדם במינונים גבוהים. עם זאת, דיווחים על מחלות קשות הם נדירים".

אכילה רבה עלולה אף להוביל לשיתוק או לתרדמת.

אבל תפוחי אדמה ירוקים בטוחים אם קולפים אותם כראוי. יש להשליך כל תפוחי אדמה עם גוון ירוק או חלקי נביטה כדי למנוע רעילות.

אגוזי מטבעו
קשיו גולמי מכיל אורושיול, אותו רעלן שנמצא בקיסוס רעיל או באלון רעיל.

"אם הייתם מטפלים או צורכים קשיו בצורתם הגולמית, סביר להניח שהייתם חווים תגובה דומה לזו הנגרמת על ידי קיסוס רעיל, כגון פריחה מגרדת ודלקתית בעור שעלולה לגרום לתחושת צריבה", כותב Healthline.

עם זאת, קשיו המסומנים כגולמיים במכולת עברו קילוף וטיפול בחום כדי להסיר שאריות אורושיול, מה שהופך אותם לבטוחים.

הערה: קליפת מנגו מכילה גם אורושיול.

לא שווה את הנסיעה
אגוז מוסקט הוא תבלין חריף המכיל מיריסטיקין, תרכובת המשפיעה על מערכת העצבים. במינונים גדולים, הוא יכול לגרום להזיות, בחילות, דופק מהיר והתקפים. רק שתי כפיות יכולות לעורר תסמינים חמורים שנמשכים ימים – "אם כי במקרים מסוימים פסיכוזה נמשכת עד שישה חודשים", טוען מחקר.

בשימוש בכמויות קטנות, אגוז מוסקט משפר את הטעם בקינוחים ובמשקאות. אך צריכה מוגזמת הופכת את תבלין החג הזה לחוויה רעילה.

פטריות קטלניות
חלק מפטריות הבר, כמו כובע המוות שגבה את חייו של האפיפיור קלמנט השביעי בשנת 1534, מכילות רעלים הגורמים לאי ספיקת איברים ולמוות.

בריטניקה מסבירה שרק "מעטים מתוך 70-80 מיני פטריות רעילות הם למעשה קטלניים בבליעה", אך רבים מהם "נושאים דמיון מצער למינים אכילים ולכן הם מסוכנים במיוחד".

אין צורך להימנע מכל הפטריות! אבל אלא אם כן אתם מומחים, בטוח יותר להיצמד לפטריות קנויות.

מתוק אך קטלני
ריבס אולי מועדף בפשטידות וריבות, אבל האם ידעתם שחלק מהצמח הזה הוא למעשה רעיל? בעוד שהגבעולים בטוחים לחלוטין (וטעימים), עלי ריבס מכילים חומצה אוקסלית, רעלן טבעי שבכמויות גדולות יכול לגרום לאי ספיקת כליות.

ריבס הוא מרכיב טעים ורב-תכליתי, אך עדיף להשאיר את העלים שלו בערימת הקומפוסט. היצמדו לחלקים הבטוחים ותיהנו מהפינוק החמצמץ הזה ללא הסיכון!

שעועית קטלנית
שעועית אדומה גולמית מכילה פיטוהמגלוטינין, רעלן שיכול לגרום להקאות קשות ולכאבי בטן. אכילת קומץ שעועית לא מבושלת מספיק עלולה להוביל להרעלת מזון.

בישול שעועית אדומה במשך 10 דקות לפחות הורס את הרעלן, מה שהופך אותה לבטוחה לאכילה. עם זאת, בישול בטמפרטורות נמוכות יכול להפוך אותה לרעילה עוד יותר במקום לנטרל את הרעל, לכן היזהרו במיוחד כשאתם מבשלים את הצ'ילי שלכם על אש קטנה.

האם ניסיתם אחת מהמנות הקטלניות האלה? ספרו לנו על הדבר המסוכן ביותר שאכלתם ואז שתפו את הסיפור הזה כדי שנוכל לשמוע מאחרים!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *